Träffa våra bemanningssjuksköterskor

18 maj 2020

Frida Hellström och Klara Vigren är två av våra fantastiska sjuksköterskor ute på uppdrag. Båda uppger friheten och flexibiliteten som främsta skäl till varför de trivs så bra med att vara konsulter.

“Jag känner mig fri på ett annat sätt” 

Det är eftermiddag och Frida Hellström har just vaknat efter ett nattpass på Kirurgkliniken i Norrköping.
– Vilket underbart väder att vakna upp till, säger hon och börjar berätta sin historia.
Frida blev färdig sjuksköterska 2015 och började då arbeta en kirurgavdelning.
– Efter ett 3,5 sa jag upp mig för att vara ledig i ett halvår och återhämta mig. Situationen hade blivit allt tyngre och jag tog ofta med mig jobbet hem. Då tänkte jag att jag aldrig mer ville jobba som sjuksköterska.

Men efter några månader längtade hon tillbaka.
– Några före detta kollegor jobbade för iDoc, så jag hörde av mig. Det var en chansning, men jag fick snabbt ett uppdrag.
Först tog Frida ett uppdrag på ett äldreboende i Finspång och sen på hemsjukvården i Norrköping.
– Nu är jag tillbaka på den arbetsplats jag sa upp mig ifrån.

Vad har förändrats sen du blev konsult för iDoc?
– Jag gör samma jobb och har samma ansvar, men jag känner mig fri på ett annat sätt.
Just friheten är den största fördelen med att arbeta som konsult.
– Uppdragen är tidsbegränsade och det är upp till mig att tacka ja eller nej om motparten är intresserad av mig. När jag har tackat jag till ett uppdrag måste jag se till att tillgodose deras behov. Då kan jag inte gå in och styra och ställa.

Snart avslutar Frida sitt uppdrag. Då blir det lite semester innan hon täcker upp i Norrköpings kommun under semesterperioden. Till hösten har hon fått erbjudande om att fortsätta på kirurgavdelningen. Visst innebär jobbet att hon får hoppa runt.
– Men det är det som är tjusningen.
I början tänkte Frida att hon inte skulle hoppa runt mellan olika arbetsplatser för alltid.
–  Nu trivs jag jättebra med upplägget och jag har alltid blivit varmt mottagen.

“Jag äger min egen tid”

Efter att Klara Vigren tog examen från sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet 2016 har hon dels arbetat som sjuksköterska på en kirurgisk vårdavdelning i Norrköping, och dels inom den lasarettsanslutna hemsjukvården med att vårda patienter i livets slutskede. 
– Jag kände att det inte var rätt fokus. För mycket tid ägnades åt administration och för lite till patientkontakt. 

För att begränsa alla kringuppdrag, som möten och förbättringsarbeten, började hon titta på möjligheterna att arbeta för ett bemanningsföretag. Valet föll på iDoc.
– I mitt nätverk finns det sjuksköterskor som arbetar för iDoc. Jag pratade med dem om fördelar, nackdelar, hur ni är som företag och varför jag ska välja er. Jag fick bra respons och fick höra att ni bryr er om era anställda. För mig var det viktigt med trygghet och att arbeta för ett företag som stöttar mig när jag är ute på uppdrag. 

Utvecklas som sjuksköterska
Nu är Klara inne på sitt andra uppdrag som konsult för iDoc. 
– Jag väljer gärna längre uppdrag för att komma in i arbetsgruppen och arbetssättet och för att lära känna patientklientelet. Jag känner att jag genom detta utvecklas både i min sjuksköterskeprofession och som person.

En av de farhågor hon hade innan hon beslutade sig för att börja arbeta för bemanningsföretag var hur hon skulle bli bemött på arbetsplatserna. Detta eftersom det skiljer sig endel i ansvarsfördelning och lönesättning när man är anställd jämfört med när man arbetar som konsult. 
– Jag har alltid blivit väl bemött. Såväl chefer som kollegor är tacksamma över att man hjälper till. De har ju ofta, av någon anledning, haft svårt att rekrytera personal.  

Blev det som du tänkt dig?
– Ja, jag har mer fokus på patienterna i och med att jag inte behöver ta ställning till eller oroa mig för det som händer på arbetsplatsen. Till exempel så märker jag att många kollegor är oroade inför sommaren vad det gäller semester, neddragning av bemanning och arbetsmiljö. Det berör inte mig, jag vet när mitt uppdrag är slut och väljer själv när jag tar nästa. 

Just flexibiliteten och att själv kunna välja när hon ska jobba och när hon ska vara ledig tycker Klara är den största fördelen med att arbeta som bemanningssjuksköterska. 
– Jag äger min egen tid. Det betyder mycket för mig. 

Stöd från bemanningskoordinatorerna
Det Klara uppskattar mest med iDoc är stödet från bemanningskoordinatorerna och deras tillgänglighet.  
– Vi för dialog hela tiden. De ger mig förslag på uppdrag som stämmer överens med mina önskemål och ger mig prognoser över hur det ser ut med inkommande uppdrag.

Hon berättar att arbetet som bemanningssjuksköterska ger henne en möjlighet att reda ut vad hon vill göra i framtiden. 
– Jag får testa många olika inriktningar av vården. Kanske hittar jag det jag vill specialisera mig inom. Nu har jag i princip samma fördelar som vid en fast anställning. Sen är jag förstås mån om att göra ett bra jobb då jag inte bara representerar mig själv, utan även iDoc.